luni, 1 septembrie 2014

Ghid practic de camatarie cu Victor Viorel Ponta



Ghid practic de cămătărie cu Victor Viorel Ponta

 

Sebastian Duma


Haideţi să vă arăt doar o mică parte a costului guvernării lui Ponta et comp. pentru buzunarele noastre.
Potrivit O.U.G. nr. 102/2013 (din nou O.U.G.!, trăim într-o urgenţă permanentă de când guvernează „cel mai cinstit guvern“), în situaţia în care cursul de schimb stabilit de Banca Centrală Europeană (B.C.E.) în prima zi a lunii octombrie din anul precedent, care este publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, este mai mic decât cel existent în anul anterior anului precedent, atunci se va lua în calcul cursul din anul anterior anului precedent. Acesta va fi actualizat cu media anuală a Indicelui Preţurilor de Consum (I.P.C.) din luna septembrie a anului precedent, anunțată de Institutul Naţional de Statistică până la data de 15 octombrie.
De asemenea, pentru anul 2014 media anuală a I.P.C. calculată în luna septembrie 2013 este de 104,77 la sută, se precizează în ordonanţa de urgenţă de mai sus.
În condiţiile în care cursul de schimb stabilit în 2013 de B.C.E., de 4,4485lei/euro, a fost mai mic decât cel din 2012 de 4,5223lei/euro, cursul luat în calcul pentru stabilirea accizelor în 2014 a fost, conform noilor reglementări, cel din 2012, adica 4,5223lei/euro. La acesta se adaugă rata inflaţiei din luna septembrie 2013, care a fost de 104,77 la sută. Ingenios, nu?…
Concret, formula de calcul a cursului de schimb valabil pentru accizele din 2014 a fost următoarea:
4,5223lei/euro x 104,77la sută = 4,7380lei/euro.
Bun, şi-acum să considerăm un plin de benzină/motorină lunar, la preţul mediu de 6lei/litru. Asta înseamnă, la un rezervor de 55 de litri (cum am eu la maşina mea) un cost de 330 lei la un plin. Înmulţim suma asta cu 12 (numărul de luni dintr-un an), şi obţinem un total de 3.960 lei. Diferenţa de curs între cel din 2013, stabilit de B.C.E., în valoare de 4,4485 lei şi cel stabilit de Ponta prin O.U.G., actualizat cu rata de inflaţie, în valoare de 4,7380 lei este de 0,2895 lei. O fi mult, o fi puţin? Păi, să vedem.
Înmulţim aceşti 0, 2895 lei cu cei 660 de litri de combustibil cu care alimentăm maşina într-un an şi vom obţine un total de 191,07 lei/an. Aşadar, dacă Ponta ar fi calculat acciza conform cursului de schimb stabilit de normele B.C.E. în prima zi a lunii octombrie din anul precedent, 660 de litri de carburant/an ne-ar costa nu 3.960 lei, ci cu 191,07 lei mai puţin, adică 3.768,93 lei! Dar, staţi aşa, asta nu-i tot.
Mai avem şi supra-acciza introdusă de la 1 aprilie, în valoare de 7 eurocenţi, care, în realitate e de vreo 10 eurocenţi, că mai plătim şi TVA de 24 la sută pe bănuţii ăştia. Astfel, la un curs de referinţă euro/leu de 4,41 lei cei, 10 eurocenţi ai noştri înseamnă 0,441 lei. Înmulţiţi aceşti 0,441 lei cu cei 660 de litri de carburant/an şi-o să vă dea un total de 291,06 lei. Acum adunaţi aceşti 291,06 lei cu cei 191,07 lei de mai sus şi veţi obţine un total de 482,13 lei/an. La un curs de referință euro/leu de 4,41 lei, asta înseamnă 109,32 euro/an.
Cam ăştia sunt banii pe care-i plătim fiecare dintre noi în plus, într-un an, doar la un plin de combustibil pe lună, din cauză că Ponta a schimbat prin O.U.G. modul de calcul al accizei şi a mai şi umflat-o ulterior cu încă 10 eurocenţi, aşa cum am arătat în rândurile de mai sus. Însă mulţi dintre noi sunt nevoiţi să facă mai mult de un plin lunar, poate chiar două sau trei, iar în cazul ăsta banii în plus scoşi din buzunar se înmulţesc exponenţial, putând atinge sume deloc de neglijat. Poate veţi spune că nu-i mult, că ce, dom’le, „are balta peşte“! Însă nu doar benzina sau motorina sunt produse accizabile în România. Conform Codului fiscal, pe lângă astea mai avem şi:
• alcool si băuturi alcoolice;
• tutun prelucrat;
• produse energetice, cum ar fi electricitatea, gazul natural, cărbunele;
• cafeaua verde, prăjită, solubilă;
• berea/baza de bere din amestecul cu băuturi nealcoolice;
• băuturile fermentate, altele decât bere şi vinuri;
• etc.
Mai calculaţi-le şi pe astea şi adăugaţi-le la calculul de mai sus, conform propriilor voastre estimări cu privire la media de consum din familiile voastre. Suma va fi una măricică şi care ar putea să vă pună pe gânduri, vă asigur. Am putea vorbi chiar de o mică avere de care suntem jecmăniţi pe faţă şi cu acte în regulă, cum s-ar spune, în funcţie mărimea veniturilor, numărul membrilor de familie şi obiceiurile de consum.
Sau poate că, în ultimă instanţă, unii dintre voi vor spune că nu-i nici o problemă, doar şi ăilalţi ne-au furat când ne-au redus salariile. Iar eu am să vă spun că toate reîntregirile de salarii (care s-ar fi făcut oricum în cursul anului 2012, deoarece erau cuprinse în buget) plus alte pomeni şi măsuri cu iz electoral scornite de pesedişti pentru a păcăli minţile slabe ale multor români sunt anulate de toate taxele, impozitele, supra-accizele şi alte biruri puse pe umerii noştri, ai tuturor, numai şi numai pentru ca Ponta şi ai lui să stea cât mai mult la guvernare, adică locul ăla minunat din care, iată, poţi să jonglezi cu cifrele, legile şi ordonanţele de urgenţă cum vrei tu, fără să te afli nici măcar pentru un moment în pericolul ca cineva să-ţi ceară socoteală cândva, vreodată.
Practic, Ponta nu este altceva decât un cămătar ajuns în fruntea unei ţări plină de naivi, numai buni să tragi şapte piei de pe ei. Şi sunt sigur că nu vrea să rateze ocazia asta.
27 august, 2014



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Este binevenit oricine doreste sa comenteze! Rugam sa va inserati numele si datele de contact, din respect fata de cititori. Atacurile la persoana, injuriile, opiniile fara legatura cu subiectul prezentat vor fi sterse. Persoanele care doresc raspunsuri sau precizari oficiale, trebuie sa se adreseze conform "Normelor de comunicare in cadrul SCMD" (afisate pe pagina Secretariatului General al SCMD).