luni, 7 octombrie 2013

RMGC a scos deja din tara o cantitate uriasa de minereu aurifer




„RMGC a scos deja din ţară o cantitate uriaşă de minereu aurifer
fără să plătească nimic statului român“
 Vicepreşedintele Comisiei pentru Roşia Montană şi expert minier susţine că RMGC a dus în Canada şi Australia 142.000 de tone de material aurifer din Munții Apuseni • Reprezentanţii companiei canadiene infirmă cifrele, însă nu neagă trimiterea minereurilor în afara graniţelor • Livrarea a început cu mulţi ani în urmă şi a atins apogeul în timpul guvernării Boc • Autorităţile române au ştiut permanent de exploatarea zăcămintelor, însă totul s-a desfăşurat în secret • Cele 142.000 de tone de material aurifer ar putea conţine peste o tonă de aur şi aproape patru tone de argint • Reprezentanţii RMGC au confirmat, totodată, existenţa altor 46 de metale grele în Munţii Apuseni
Senatorul Haralambie Vochiţoiu, vicepreşedinte al Comisiei pentru Roşia Montană şi, totodată, inginer minier, a făcut mai multe dezvăluiri uluitoare. Acesta a declarat că, până în mandatul lui Emil Boc inclusiv, 142.000 de tone de material aurifer de la Roşia Montană au fost scoase din ţară de către RMGC, sub pretextul unor analize efectuate în Australia şi Canada. RMGC nu neagă, însă susţine că ar fi vorba de cantităţi „incomparabil mai mici“, iar deputatul Florin Iordache, membru şi el în comisie, l-a contrazis pe senatorul Vochiţoiu, spunând că ar fi fost vorba doar de 140 de tone. 

În schimb, vicepreşedintele Comisiei speciale susţine că aurul luat de canadieni a fost extras, sub pretextul explorării, inclusiv din filonul româan, mult mai bogat în aur şi că avem de-a face, de fapt, cu o exploatare mascată. La cantitatea medie de 1,4 grame de aur la o tonă de steril, cât susţin cei de la RMGC că ar fi concentraţia de aur, calculul arată că Gabriel Resources a scos până acum 200 de kilograme de aur şi 600 kilograme de argint. Însă, ţinând contul de declaraţiile senatorului Vochiţoiu, conform cărora s-a exploatat minereu steril din filonul român, unde concentraţia de aur este de 7,8-8,2 grame/tonă, RMGC a scos din ţară peste o tonă de aur şi aproape patru tone de argint, fără să cedeze statului român nimic.
În cursul vizitei de la Roşia Montantă, pe care parlamentarii din Comisia specială au făcut-o săptămâna trecută, o directoare de la RMGC a făcut, fără să vrea, o dezvăluire uluitoare, care, iniţial, a trecut neobservată, dar a fost, însă, bine speculată de vicepreşedintele Harlambie Vochiţoiu, în principal datorită profesiei pe care acesta o are, respectiv expert minier. Directoarea a susţinut că RMGC a scos din ţară, pentru analize, o cantitate impresionantă de material aurifer. Pe planşele pe care reprezentanţii Gold Corporation le-au arătat parlamentarilor, senatorul Vochiţoiu a constatat că este vorba de 142.000 de tone de material steril, scoase din România, însă informaţiile au fost până acum ţinute la secret de canadieni. Grosul ar fi plecat din ţară până în 2012.
„Cifrele astea au fost scrise pe o planşă, care ni s-a arătat acolo. Numai că ei nu ştiau că au un inginer minier în faţă. Ne-au spus că au făcut zeci de mii de forări şi atunci i-am întrebat: «Da, aţi consumat mulţi bani, foraje, de la suprafaţă până la 500 de metri, după aceea aţi avut de lucru şi în subteran», pentru că ei au luat şi din subteran să facă probe. «Da, foarte multe, am lucrat mult, de atâţia ani, vă daţi seama». Zic: «Şi unde aţi dus probele astea?» Zice: «În Canada, în Australia». Zic: «Şi cam cât așa?». «142.000 de tone. Şi cu concentrație medie de 1,4 grame de aur, aşa». Unde, cum, cine garantează că rezultatul probelor este ăla care ni se spune? Şi, atunci, deja femeia săraca şi-a dat seama, e o doamnă directoare, geolog (Cecilia Szentesy – n. red), care, eu sunt convins că nu are nici o treabă cu chestiunea asta, a zis: «Dom’ne, am lucrat cu institute recunoscute internaţional», dar, zice, «a fost foarte scump vaporul, vă daţi seama că n-am câştigat nimic, n-a câştigat compania mare lucru». Ei au zis că au scos în baza licenţei de explorare. Ei zic că astea sunt probe. Ei de-aia au şi tăcut aşa 17 ani. Ei mai explorau încă vreo 20 şi terminau zăcământul. Eu asta nu înţelegeam, cum o companie privată bagă atâţia bani într-o chestie incertă?! Să stai 17 ani să tot bagi bani, de undeva trebuia să vină. Bun, la un moment dat s-a zis că speculează pe bursă, dar cât să speculezi şi pe bursă, te mai duci şi în jos, şi în sus. Apoi am înţeles. Cum să laşi să plece sute de mii de tone de zăcământ cu aur în Canada sau Australia, fără să ştii unde?“, a declarat, pentru ZIUAnews, senatorul Vochiţoiu.
RMGC neagă, dar nu prea
Cătălin Hossu, persoana responsabilă de comunicare a celor de la RMGC, a susţinut că cifrele prezentate de senatorul Vochiţoiu nu sunt reale, însă nu a negat faptul că s-a scos material aurifer de la Roşia Montană: „Infirmăm cifrele avansate. Precizăm că mostrele de rocă necesare testelor metalurgice, trimise la un laborator în Australia, au fost incomparabil mai mici“.
Vicepreşedintele Comisiei pentru Roşia Montană a fost contrazis şi de colegul său, deputatul Florin Iordache, care a susţinut că este posibil ca senatorul să fi înţeles greşit, şi „a greşit la câteva zerouri“, fiind vorba, de fapt, de 140-150 de tone. „Ca să ia 150.000 de tone, ar fi trebuit să ia licenţa de exploatare", a adăugat acesta. Însă tot despre o exploatare, una mascată, ce-i drept, a vorbit şi Haralambie Vochiţoiu, care şi-a argumentat dezvăluirile nu pe apartenența sa politică, ci a vorbit prin prisma profesiei sale, de inginer minier, a calităţii de senator şi vicepreședinte al Comisiei pentru Roşia Montană: „Vă daţi seama că eu când văd pe o planşă cifre de exploatare le înţeleg foarte bine, ştiu să le citesc şi nu mă încurc la zerouri“.
Scoaterea minereurilor, cu aprobarea statului


„Absolut tot programul de cercetare geologică, desfăşurat sub licenţa de explorare sau sub cea de exploatare, a fost desfăşurat cu respectarea în totalitate a legislaţiei şi sub stricta supraveghere a autorităţilor române competente“, a mai spus Cătălin Hossu. Practic, scoaterea celor 142.000 de tone de material steril a fost făcută cu aprobarea statului, lucru afirmat şi de senatorul Vochiţoiu. Totodată, acesta a făcut referire la cele 500 de note informative ale Serviciului Român de Informaţii, despre care spune că este posibil să fie legate şi de acest aspect. Însă rămân multe întrebări legate de transportarea minereurilor: „Să vedem vaporul, ce număr de vapor, care cursă, să vedem documentele vamale. Până acum nu ştiu de ce nu a pus nimeni aceste întrebări“, ne-a declarat senatorul Vochiţoiu.
48 de metale grele, la Roşia Montană
O altă dezvăluire făcută, în exclusivitate pentru ZIUAnews, de vicepreşedintele Comisiei speciale este aceea că reprezentanţii RMGC au confirmat existenţa a 48 de metale grele în Munţii Apuseni. „Când am ajuns acolo, primul lucru a fost să ne arate staţia de epurare a apelor. O apă ieşea din mină, deci din exploatare, şi de culoarea roşie, e adevărat, dar aşa îi şi zice, Roşia Montană, că, dintotdeauna, culoarea e roşie. Şi ne-au arătat cum vine apa aia roşie. Prelucrând-o, scoteau o apă din care a şi băut în faţa noastră un alt domn director un pahar de apă. Zic: «Dom’ne, apa asta e din mină, da? Deci spală zăcământul?!». «Da, Da, din zăcământ». Zic: «Uite ce staţie inteligentă aveţi, foarte performantă, atâtea metale grele să scoată din apă, să poţi să bei matale». «Da, dom’ne, 48 de metale grele, vă daţi seama?»“, ne-a dezvăluit senatorul.
Sursa: Ruana Ceauşescu, „RMGC a scos deja din ţară o cantitate uriaşă de minereu aurifer fără să plătească nimic statului român“, ZiuaNews.ro, 1 octombrie 2013, pe http://www.ziuanews.ro/dezvaluiri-investigatii/rmgc-a-scos-deja-din-tara-o-cantitate-uriasa-de-minereu-aurifer-104584.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Este binevenit oricine doreste sa comenteze! Rugam sa va inserati numele si datele de contact, din respect fata de cititori. Atacurile la persoana, injuriile, opiniile fara legatura cu subiectul prezentat vor fi sterse. Persoanele care doresc raspunsuri sau precizari oficiale, trebuie sa se adreseze conform "Normelor de comunicare in cadrul SCMD" (afisate pe pagina Secretariatului General al SCMD).