luni, 27 ianuarie 2014

Demersul rusinos al unui general




Demersul ruşinos al unui general
     
    La ultima adunare generală a filialei constănţene a A.N.C.M.R.R. la care am participat, în toamna anului 2009, v-am reproşat, domnule general (r.) Mihai Iliescu, că aţi ratat şansa să deveniţi un mare general al Armatei Române, deoarece, atunci când Boc şi gaşca portocalie au pornit ofensiva împotriva pensiilor „nesimţite“ ale militarilor rezervişti, nu v-aţi deplasat, însoţit de toţi generalii din conducerea asociaţiei, la biroul primului ministru şi nu aţi protestat energic, solicitând încetarea imediată a acestui demers dezonorant. Nu de alta, dar, la vremea respectivă, eraţi preşedintele singurei organizaţii care reprezenta, sau ar fi trebuit să reprezinte, interesele celor aproximativ 80.000 pensionari militari. Nu aţi făcut acest lucru şi aţi rămas un general mic, mărunt, neluat în seamă, complexat de neputinţa sa.
Ca urmare a faptului că, în aceeaşi adunare, ne-aţi sfătuit să stăm liniştiţi şi să avem încredere în Boc şi Oprea, eu şi colegii mei ne-am retras din A.N.C.M.R.R. şi am înfiinţat filiala constănţeană a S.C.M.D. Eu şi colegii mei nu am fost racolaţi de S.C.M.D. Corect spus, am fost siliţi să părăsim A.N.C.M.R.R. din cauza atitudinii dumneavoastră slugarnice şi şovăielnice.
Aţi acuzat în numeroase rânduri că membrii S.C.M.D. desfăşoară activităţi contrare „specificităţii onoarei şi demnităţii militare“. Dumneavoastră sunteţi ultimul care să puteţi declara aşa ceva. Stimate domn, onoarea presupune integritate morală, probitate, corectitudine. În toate situaţiile. Deşi vă desfăşuraţi activitatea sub înaltul patronaj al preşedintelui României şi a Ministerului Apărării Naţionale, aţi încălcat prevederile legale care reglementează avansarea unor militari la gradul de general. Deşi în acest domeniu normele sunt foarte clare, dumneavoastră, domnule general, le-aţi încălcat cu bună ştiinţă. În interviul acordat ziarului Evenimentul zilei din 24 octombrie 2009 recunoşteaţi următoarele:
-           Gabriel Oprea a fost propus la gradul de general cu patru stele  pentru că „dacă nu era dânsul, asociaţia (A.N.C.M.R.R.) nu avea filială în Ilfov“.
-          Neculai Onţanu a fost propus la gradul de general cu două stele  pentru că „se implică în viaţa Asociaţiei şi s-a ocupat, ca primar, de cultivarea trecutului istoric al ţării“.
Trebuie să remarcăm faptul că toţi primarii din România se implică pentru cultivarea dragostei de ţară şi pentru cinstirea Eroilor Neamului. Nici unul nu a fost, însă, avansat la gradul de general. Motivul real al avansărilor îl aflăm de pe site-ul A.N.C.M.R.R., unde se arată că Primăria Sectorului 2 a asigurat: confecţionarea a câte unui costum militar pentru toţi membrii Consiliului Director; realizarea site-ului pe internet al Asociaţiei şi întreţinerea acestuia; susţinerea logistică a tuturor activităţilor importante organizate de Biroul Permanent Central în Cercul Militar Naţional şi Complexul militar Haiducul. Toate acestea din banii contribuabililor de la Sectorul 2. Oare D.N.A. nu are nimic de spus?
-          Anghel Iordănescu a fost propus la gradul de general cu două stele pentru
merite  deosebite în activitatea sportivă“.
Nicăieri în „Ghidul privind avansarea la gradul de general în Armata Română“ nu există asemenea criterii, domnule general! Cu lipsă de onoare şi de demnitate aţi încălcat legea, stimabile! Oricine vă poate acţiona în instanţă pentru abuz în funcţie şi în acelaşi timp poate solicita anularea avansărilor făcute în condiţii ilegale.
Vă lăudaţi cu faptul că asociaţia dumneavoastră este persoană juridică de utilitate publică. Prin utilitate publică se înţelege orice activitate care se desfăşoară în domenii de interes general sau al unor colectivităţi. Generalul Mihai Iliescu înţelege utilitatea publică a asociaţiei sale cu totul original. Într-un apel patetic de sprijinire a U.N.P.R. de către membrii asociaţiei, „partidul de suflet al generalului“, acesta afirmă: „Dorim ca acest PARTID să devină partidul de suflet al nostru, partid care ne-a păstrat rangul şi onoarea noastră ca militari ai rezervei Armatei Române, partid care are în compunerea sa generali şi ofiţeri în rezervă cu un înalt simţ al onoarei şi al datoriei faţă de patrie, partid pe care dorim să ne sprijinim la greu, partid pe care dorim să-l sprijinim în situaţii deosebite. (...) Însă, numai împreună cu o forţă politică formată din membri devotaţi patriei şi poporului nostru, cinstiţi şi iubitori de dreptate noi, cadrele militare în rezervă şi retragere, vom reuşi să fim o persoană juridică de utilitate publică, să luptăm activ pentru ţară şi neamul românesc“. Nu este bine domnule general, pentru că în statut asociaţia dumneavoastră este declarată apolitică. Aţi comunicat autorităţii publice acest demers, domnule general? Conform art. 42 din Ordonanţa de guvern nr. 26/2000, vă puteţi pierde statutul de utilitate publică.
Pentru aceste încălcări grave ale legilor, noi, membrii S.C.M.D., nu v-am acţionat în instanţă. Noi ne-am văzut de problemele rezerviştilor şi am declanşat peste 30.000 de procese împotriva tuturor celor care ne-au încălcat onoarea şi demnitatea.
Surprinzător, sau poate nu, la 05.12.2013, A.N.C.M.R.R., prin gl. (r.) Mihai Iliescu, s-a adresat Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti solicitând anularea sentinţei civile prin care a fost acordată personalitate juridică Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate (S.C.M.D.). Practic  gl. (r.) Mihai Iliescu solicită desfiinţarea S.C.M.D. Este probabil pentru prima dată în istoria României când o asociaţie a cadrelor în rezervă şi în retragere solicită desfiinţarea unei alte asociaţii de acelaşi tip. Nu cunosc care sunt substraturile acestui demers nedemn al acestui general, sau dacă ideea îi aparţine sau i-a fost sugerată. Cu certitudine, ea reprezntă o mare ruşine pentru lumea destul de restrânsă a militarilor rezervişti.
Nu cunosc dacă acest demers este însuşit de membrii Biroului Permanent Central al A.N.C.M.R.R., format din: prim-vicepreşedinte – gl.-lt. (r). Victor Dumitrescu, vicepreşedinţi: gl.-lt. (r.) dr. Radu Vlăşceanu, gl.-lt. (r.) Constantin Zeca, gl.-mr. (r.) ing. Vasile Domnu, gl.-bg. (r.) dr. Ion Ganea, gl.-bg. (r.) dr. Gheorghe Creţu, gl.-bg. (r.) Victor Constanda, col. (r.) Ion Traşcă, gl.-bg. (r.) Marian Buciuman, gl.-bg. (r.)  Constantin Mihălciouiu; membri: gl.-mr. (r.) Ion Drăguşin, gl.-mr. (r.) Vasile Moroianu, gl.-mr. (r.) Traian Cristache, gl.-bg. (r.) Stan Constantinescu, c-dor (r.) Constantin Alexandru, col. (r.) Aurel Neagu, col. (r.) Nicolae Belgiu, col. (r.) Gheorghe Enea, gl.-bg. (r.) Ion Pană, col. (r.) Vasile Rotaru. Toţi aceşti domni, prin acceptarea acestor funcţii, s-au angajat să respecte şi să valorifice, la standarde noi, moştenirea înaintaşilor, care este bine exprimată prin virtuţile cuprinse în deviza „Patrie-Onoare-Demnitate“. Nu cred că demersul A.N.C.M.R.R. se încadrează în aceste coordonate. Să fi uitat aceşti domni faptul că în urmă cu puţin timp erau tovarăşi de arme cu cei din S.C.M.D.? Dacă au fost de acord cu acest demers dezonorant, stimabilii domni au ţinut măcar cont de părerea simplilor membri, care, în majoritatea garnizoanelor, acţionează solidar cu cei din S.C.M.D., pentru că interesele rezerviştilor sunt aceleaşi? Răspunsurile sunt la ei, sper că simt răspunderea pentru faptele lor, care pot afecta pe termen lung unitatea de acţiune a rezerviştilor militari.
26 ianuarie 2014
Colonel (r.) Remus Macovei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Este binevenit oricine doreste sa comenteze! Rugam sa va inserati numele si datele de contact, din respect fata de cititori. Atacurile la persoana, injuriile, opiniile fara legatura cu subiectul prezentat vor fi sterse. Persoanele care doresc raspunsuri sau precizari oficiale, trebuie sa se adreseze conform "Normelor de comunicare in cadrul SCMD" (afisate pe pagina Secretariatului General al SCMD).