sâmbătă, 18 august 2012

Cristian Danilet ameninta analisii cu puscaria


 

Cristian Dănileţ ameninţă analiştii cu puşcăria


Cristi Dănileţ, un judecător de la C.S.M., îi amenință cu închisoarea pe cei care critică acţiunile Parchetului în ceea ce privește referendumul. Dănileţ a fost consilier în Ministerul Justiţiei, după 2005, şi este considerat de mulţi ca un susţinător al ideilor promovate de Monica Macovei. A activat la Tribunalul din Cluj-Napoca.
Într-o postare pe blogul personal, Dănileţ avertizează că persoanele care îi atacă pe procurori riscă închisoarea. Judecătorul CSM se referă specific la dosarele deschise de procurori după referendumul din 29 iulie, la solicitarea P.D.L. şi a lui Traian Băsescu. Dănileţ consideră că unii „comentatori/analişti“ instigă la revolte publice împotriva magistraţilor.
Judecătorul îi invită să citească articolul 272 din Codul Penal, care precizează că întrebuințarea de cuvinte insultătoare, gesturi obscene sau ameninţătoare la adresa unui judecător, a unui procuror sau a unui organ de cercetare penală, poliţist sau jandarm, se sancţionează cu închisoarea de la 3 luni la un an sau amendă.
Dănileţ face trimitere la articolul 25, care dă definiţia instigatorului, de asemenea sancţionat cu închisoare. „Instigator este persoana care, cu intenţie, determină pe o altă persoană să săvârşească o faptă prevăzută de legea penală“, se arată în articolul respectiv.
Probabil, Dănileţ îi consideră pe analişti sau pe comentatori drept instigatori ai sătenilor revoltaţi de abuzurile Parchetului.
În opinia unor jurişti consultaţi de DeCe News, abordarea este greşită, pentru că instigarea presupune ca instigatorul să deţină mijloace de influenţare directă a celui instigat (cum ar fi un raport de subordonare ierarhică). Comentariile şi opiniile nu pot fi considerate instigări, dreptul de exprimare liberă fiind garantat. Oamenii au discernământ şi decid dacă reacţionează la comentarii sau opinii exprimate liber.
Un articol cum este cel postat de Cristian Dănileţ poate speria oamenii obişnuiţi, care nu au pregătire juridică şi, de asemenea, ar putea justifica acţiuni ale procurorilor împotriva mass media insubordonate lui Traian Băsescu. În ziua de Sfânta Maria, chiar când începea anchetarea votanţilor la referendum, judecătorul Dănileţ îi dădea replica lui Ion Iliescu, susţinând pe blog că procurorul general, Laura Codruța Kovesi, nu poate fi audiată de Parlament.



Comentarii
  1. 18 Aug 2012 23:01
Description: http://1.gravatar.com/avatar/3d23458ee9c803e971f1735796043598?s=68&d=http%3A%2F%2F1.gravatar.com%2Favatar%2Fad516503a11cd5ca435acc9bb6523536%3Fs%3D68&r=G
Vasile Zărnescu a spus:
În articolul “Armaghedonul magistraţilor”, făcusem această remarcă: «Adevărul este că Socialismul s-a prăbuşit tocmai fiindcă nu mi s-a dat mie dreptate – evident, şi altora ca mine –, tocmai din cauza acestor magistraţi-lichele, care constituiau baza terorismului politico-juridic al Socialismului. La „Revoluţie“, cei care trebuiau să fie împuşcaţi cu prioritate erau procurorii şi judecătorii „partinici“, nu securiştii şi miliţienii. Dar, vorba lui, Cristian Tudor Popescu, de la Adevărul: să ne temem să nu cumva să apară, şi la noi, mai mult sau mai puţin spontan, „Escadroanele morţii“» (vezi http://ro.altermedia.info/general/armaghedonul-magistratilor-1_15780.html#more-15780). Acţiunile actuale ale procurorilor atît în reacţia lor de după referendumul din 29 iulie, cît şi în alte împrejurări atestă justeţea afirmaţiilor mele. De aceea, acum nu trebuie să avem temeri ca s-ar putea să apără escadroanele morţii, ci trebuie să ne dorim să apară: ca avanpremieră la iminenta revoluţie care trebuie să izbucnească, ocazie cu care vor fi exterminaţi asemenea procurori şi judecători. Listele sunt deja făcute.